V dejisku ME v Bovci veľká voda, utopil sa rafter

09.05.2013 Celý región

Bovec 9. mája (TASR) - Veľká voda slovinskej rieky Soča spôsobila, že 9. majstrovstvá Európy v zjazde na divokej vode sa budú jazdiť na skrátenej trati. V Bovci, dejisku šampionátu sa dosť mení počasie, deň pred začiatkom svietilo slnko, v predchádzajúcich dňoch väčšinou pršalo a rovnako by malo podľa predpovede aj v piatok.

Skrátená trať na úseku Srpenica - Trnovo veľký rozruch nenarobila. Jaroslav Slučik, zadák slovenskej elitnej deblovky 11-násobných šampiónov spolu s Vladimírom Valom len skonštatoval: "Ukrátili nás o spodok trate v miestach, kde sa plánovali aj preteky v šprinte. Jednoducho ju 'odstrihli', dlhý zjazd tým skrátili a štart šprintu posunuli vyššie."

Organizátori sa pripravili na rôzne alternatívy, vychádzajúce z množstva kubíkov, ktoré v koryte kulminujú. A pretože číslo vystúpilo nad povolených 40 m3/s, cieľ dlhého zjazdu posunuli pred most v Trnove. Mohlo sa však stať aj horšie, ak by Soča zmohutnela nad 55 m3/s, celé preteky by presunuli na náhradnú trať z Čezsoče do Boky.

Na rieku Soča Jaroslav Slučik nikdy nenadával, aj keby sa hnevlivo vzdúvala a vylievala z koryta. "Je naša kamarátka, čo kamarátka, priateľka. Vo vodáckom eldoráde sme si užili počas kariéry všeličo, zväčša príjemné medailové záležitosti. Máme k nej vzťah, ktorý je trvalý a nikto ho nikdy nenaruší. Veríme, že aj teraz budú jej pereje voči nám medailovo naklonené."

Jaroslav Slučik verí v medailu

Soča dokáže byť po zime premenlivá a kto nepochopí jej vrtochy, kruto na to doplatí. Jaroslav Slučik: "Organizátori sa trochu zľakli, utopil sa tu jeden rafter a nič nenaznačuje, že prietok vody opadne a upokojí sa. My však pevne smerujeme za svojím cieľom, napriek požehnanému veku. Možno sa to niekomu zdá šialené, ale zaoberáme sa medailou a nikto nás nepresvedčí, že na ňu nemáme. Určite sme sem necestovali preto, aby sme sa v rieke Soča len vozili, my sme si počas kariéry osvojili jedinú filozofiu, medailovú, víťaznú."

Povedané slovami klasika, v tomto prípade Jaroslava Slučika, každý jeden detail presne zapadá do skladačky elitnej deblovky. "Nová loď francúzskeho výrobcu nás dokonale poslúcha, v príprave sme sa vyhli rušivým momentom, v kontrolných pretekoch sa zasa presvedčili, že máme na najlepších," spokojne dodal 'Sluko', ktorý s partnerom 'Valdom' zavŕšil v apríli abrahámoviny a teraz ich deblovka nesie unikátny spoločný náklad sto rokov.

Pred dvoma rokmi v srbskom Kraljeve s dvoma zlatými medailami Vala so Slučikom v dlhej klasike a v hliadkach navodili neopakovateľnú chuť kvalitného archívneho vína, ktoré neustále zreje a prináša zážitky počas degustovania. Na zlate družstva sa podpísali aj Kunhart - Šoška a Šutek - Grega, čiže lode, ktoré vytvoria spoľahlivú flotilu aj teraz v Bovci. Od roku 1997 s nepretržitým zámerom zbierali slovenskí zjazdári medaily, dovedna 28-krát (14-10-4) a keby tento počet zaokrúhlili v Bovci na 30, bola by to paráda, aj vzhľadom na ohlasované ukončenie kariéry Valu so Slučikom.

Budú reprezentovať

C2: Vladimír Vala - Jaroslav Slučik, Ján Šutek - Štefan Grega, Matúš Kunhart - Peter Šoška
C1: Martin Medveď
K1 muži: Peter Slašťan, Boris Rajniak

Program ME

piatok: 10.00 dlhý zjazd jednotlivco, 17.00 družstiev

sobota: 9.00 prvé kolo šprintu, 12.00 druhé kolo

nedeľa: 10.00 prvé kolo šprintu družstiev, 12.00 druhé kolo
 

Vyberte región